Sta je CMS?

Brzi linkovi

Sistem za upravljanje sadržajem, često skraćeno CMS, je softver koji pomaže korisnicima da kreiraju, upravljaju i menjaju sadržaj na veb sajtu bez potrebe za specijalizovanim tehničkim znanjem.

Jednostavnije rečeno, sistem za upravljanje sadržajem je alat koji vam pomaže da napravite veb sajt ili online prodavnicu bez potrebe da pišete sav kod od nule (ili čak znate kako da kodirate uopšte).

Umesto da izgradite sopstveni sistem za kreiranje veb stranica, skladištenje slika i drugih funkcija, sistem za upravljanje sadržajem upravlja svim tim osnovnim infrastrukturnim stvarima za vas, tako da možete da se fokusirate na delove vašeg web sajta.

Osim veb sajta, možete pronaći i sisteme za upravljanje sadržajem za druge funkcije – poput upravljanja dokumentima, online prodavnicama, online katalozima, oglasima, blogovima…

Kako funkcioniše sistem za upravljanje sadržajem?

Da bismo vam dali predstavu o tome kako sistem za upravljanje sadržajem funkcioniše, krenućemo u brzi obilazak WordPress interfejsa (WordPress je najbolji primer sistema za upravljanje sadržajem).

Počnimo sa kreiranjem dela sadržaja. Bez sistema za upravljanje sadržajem, morali biste da napišete statičnu HTML datoteku i otpremite je na svoj server (zvuči komplikovano, zar ne?).

Sa sistemom za upravljanje sadržajem kao što je WordPress, možete samo da napišete svoj sadržaj u interfejsu koji liči na Microsoft Vord:

To je mnogo jednostavnije, zar ne?

Slično tome, da biste otpremili medije, kao što su slike, i upravljali njima, možete samo da pretražujete biblioteku medija umesto da morate direktno da komunicirate sa svojim veb serverom:

Međutim, sistem za upravljanje sadržajem nije samo interfejs za upravljanje pozadinom. Takođe čini da se sav sadržaj koji kreirate prikazuje vašim posetiocima baš onako kako vi to želite.

Šta čini sistem za upravljanje sadržajem? (CMS)

Na više tehničkom nivou, sistem upravljanja sadržajem se sastoji od dva osnovna dela:

Aplikacija za upravljanje sadržajem (CMA) – ovo je deo koji vam omogućava da zapravo dodajete i upravljate sadržajem na vašoj veb lokaciji (kao što ste videli gore).
Aplikacija za isporuku sadržaja (CDA) – ovo je backend, proces iza scene koji uzima sadržaj koji unesete u CMA, pravilno ga skladišti i čini vidljivim vašim posetiocima.

Zajedno, ova dva sistema olakšavaju održavanje vaše veb stranice.

Koji su najpopularniji sistem za upravljanje sadržaja? (CMS sistem)

WordPress, koji smo vam pokazali iznad, najbolji je primer popularnog sistema za upravljanje web sajtom. I ako postoje sigurno drugi sistemi za upravljanje sadržajem, WordPress održava preko 65,1% tržišnog udela na web sajtovima sa poznatim sistemom za upravljanje sadržajem.

Imajte na umu da kada pominjemo „WordPress“, ne govorimo o WordPress.com. Umesto toga, fokusirani smo na WordPress.org, web sajtu na kojoj se čuva stvarni sistem za upravljanje sadržajem WordPress otvorenog koda.

Osim WordPress softvera koji se samostalno hostuje, drugi popularni sistemi za upravljanje sadržajem uključuju:

Joomla
Drupal
Magento (for eCommerce stores)
Squarespace
Wix
TYPO3

Postoji i mnogo drugih manje poznatih sistema za upravljanje sadržajem koji se ciljaju na velika preduzeća (sa skupom cenom).

Koje vrste web sajtova možete da napravite sa tim sistemima za upravljanje sadržajem? (CMS)

Većina sistema za upravljanje sadržajem je danas prilično fleksibilna. Iako postoje neki koji se fokusiraju na određenu upotrebu – kao što su Magento i e-trgovina – većina popularnih sistema za upravljanje sadržajem može se koristiti za kreiranje u suštini bilo koje vrste veb stranice.

Na primer, možete koristiti WordPress za napajanje:

  • Statični web sajtovi
  • Blogovi
  • Online ( eCommerce ) prodavnice
  • Formi
  • Online kursevi
  • Itd…
Blog
Sta je CMS?

Sistem za upravljanje sadržajem, često skraćeno CMS, je softver koji pomaže korisnicima da kreiraju,

Pročitaj više >>